«1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374»

738 въпросaЗадай въпрос »

Първите въпроси отгоре

ДЕСИСЛАВА

ДЕСИСЛАВА19.02.2012, 12:54:37 ч.

Реплика към Nani

Здравейте В момента с моя 5 годишен син имам абсолютно същия проблем- какво е решението Благодаря Ви предварително

Отговори на ДЕСИСЛАВА

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител17.02.2012, 19:30:23 ч.

Реплика към Джери

Здравейте Джери,

ситуацията, която описвате е доста типична с оглед на случващото се и на възрастта, в която се намира сина Ви.

Както неведнъж сме дискутирали, обикновено появата на второ дете, предизвиква у голямото ред въпроси и съответно- реакции, породени от страховете му, които често са подклаждани и от липсата на достатъчно думи от страна на родителите. Въпроси като: "Аз не съм ли достатъчен на мама и тате, та искат да си имат и друго дете?" или "Дали пък него не го обичат повече от мен- гушкат го често, а се карат само на мен..." е редно да намерят своите адекватни отговори.

Разбира се, много родители се надяват това да е "криза на възрастта" и детето да "надрастне" само "проблемите си", но подобно отношение едва ли е коректно в случая, тъй като знаем добре, че този симптом ни говори нещо важно, за случващото се в детето ни, което трябва да чуем, а не да се правим, че не съществува.

Заповядайте в кабинета ми да обсъдим ситуацията спокойно и в детайли.

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Джери

Джери08.02.2012, 15:40:15 ч.

Здравейте д-р Стоилов майка съм на на две деца момченце на 5г. и на момиченце 1г. 4м. имаме проблем с момчето много е агресивен иначе външно погледнато изглежда много кротък, а иначе е много умен но за щяло и нещяло все плаче не мога да му направя забележка и постоянно иска да гледа компютър не мога да го откажа.Когато е пред компютъра забравя да се храни, да ходи до тоалетна всичко забравя сякаш се чувства като че ли и той присъства в детските филми.Прави някакви жестове и мимики че аз се плаша но той не го осъзнава и някакви звуци издава не мога да ги опиша даже.Опитвам се да му обясня че това е само детски филм че това не съществува но не мога да го убедя в това не знам вече как да постъпвам.Разговарям с неговата учителка казва че има много труден характер същия бил и в училище. И е много ревнив спрямо сестричката си Моля ви за съвет

Отговори на Джери

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител23.01.2012, 11:49:01 ч.

Реплика към Veni 84

Здравейте Veni 84,

за съжаление в подобна ситуация нито съвет, нито препоръка вършат работа- необходима е индивидуална работа със специалист, за да могат тези симптоми да достигнат до езика и да бъдат назовани и разбрани- най-вече от сина Ви.

Безспорно, невъзможността за отлагане на удоволствието, липсата на граници и норми, които да структурират са компенсаторни механизми и са части от един пъзел, които освен да бъде подреден, преди това трябва да бъде разпознат.

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител23.01.2012, 11:36:40 ч.

Реплика към Звезда Вечерница

Здравейте Звезда Вечерница,

каква е причината Вие, като майка и жена непрекъснато да бъдете в активна позиция спрямо децата и мъжете си? Ако в личните взаимоотношения с партньора, може да вземете самостоятелно решение, то по отношение на децата и тяхното възпитание е добре да имате консенсус със съпруга си, и решенията, които сте взели да минават по един или друг начин през неговите(на бащата) думи. Като цяло ситуацията, в която се намира големият Ви син е много сложна: от една страна той се чувства в позицията на разменна монета, между Вас и бившият Ви съпруг, от горе на всичко се опитва да запази лояността си и към двама Ви, което освен, че е много неразбираемо уравнение за него, е и доста неизразимо като причини и следствия (това е и една от причините, връщайки се от посещение при баща си, да бъде раздразнителен). От друга страна появата на брат му го кара да си мисли: "Аз не съм ли достатъчен на мама, та си ражда още едно дете?", освен, че се чувства и реално заплашен от новия конкурент, който определено е в много по- "изгодна" позиция от него.

Разговорите, които е необходимо да се водят са доста деликатни и всички участници- Вие, настоящият и бившия Ви съпруг трябва да сте много на ясно какво и как казвате и правите.

Заповядайте в кабинета ми да обсъдим ситуацията детайлно.

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Veni 84

Veni 8418.01.2012, 21:58:45 ч.

Здравейте доктор Стоилов,майка съм на 2 момчета- на7 и на 11 години,в чужбина съм от 4години,а тях ги гледа баба им,миналата година януари месец купихме апартамент и от тогава по-голямото ми момче се промени,постоянно иска да му купуваме скъпи неща,ако откажа веднага иска друго, намалил си е успеха в училище,обяснявам му как трудно се изкарват парите и че не е едно дете в семейството,ефект има за малко и после старата песен на нов глас,всеки наш разговор завършва с кавга,той всичко знае всичко може и никой не иска да чуе ,много моля дайте ми съвет,благодаря ви предварително!

Отговори на Veni 84

ивка-13

ивка-1330.05.2012, 12:38:12 ч.

Зравейте пиша ви отново тъй като нямям възможност да ви посетя и да си поговорим.Родителите ми не ме разбират имам предвит не ме пускат да излизам когато съм в у-ще и често ми звънят и когато ми казват какво да правя и се държа много студено с тях веднага избухвам.Постоянно си мисла че те не ме обичат че никой не ме цени достатъчно.Дори и сестрами не ме разбира "тя е на 15 " Моля кажете ми дали това е че наистина не искат да приемат факта че съм вече голяма.Благодаря

Отговори на ивка-13

Звезда Вечерница

Звезда Вечерница12.01.2012, 18:14:23 ч.

Здравейте доктор Стоилов!Майка съм на две прекрасни деца - момчета, едното е на 8 години,а другото на година и половина. Моята история накратко звучи така: Когато голямото ми момче беше на 5 годинки се разделихме с баща му, инициативата беше моята, поради несходство с характерите. Бащата не искаше дълго време да се вижда с детето, отново аз предприех инициативата да започне да се вижда с детето, но той определено отказваше в началото, може би защото беше започнал нова връзка. Учудващо в момента, в който се появи и в моя живот друг човек, той започна усилено да търси детето.До тук добре, въпреки, че детето започна да рисува в началото с тъмни цветове, но и това оправихме, разговори, разговори и така. Да, обаче се появи и неговото братче, в началото ревност, както и ревност към новия човек, тоест съпруга ми, иначе двамата се разбират, детето живее при нас, ние сме основната грижа за него, той си е част от нас и ние сме си семейство. Обаче виждам в него една агресия към мен, особено когато се прибира от дома на биологичния си баща, нервничи, не иска нищо да чуе и тем подобни. Опитвах се да поговоря с него внимателно, така че да сподели, но не става. Кажете ми откъде идва причината. Иначе, в училище не съм получила все още оплакване от него, моля за съвет как мога да го науча да изказва нещата спокойно, а не да нервничи и да вика, след това и да крещи. Вярно и аз го правя когато съм изнервена, но доколкото разбирам децата копират поведението на родителите си и ако е така, когато нещо му тежи той прави като мен.Не разбирам само защо нервничи , явно нещо му тежи. Иначе с другата двойка поне засега сме постигнали някаква така да се каже хармония,за да се чувства той щастлив, незнам вече какво да си мисля и откъде да тръгна, не искам той да става невротичен още от сега. Проблема в мен ли е като майка, защото аз съм невротичен тип.Старая се да му давам свобода да взема сам решенията, надявам се да не го агресирам с нещо но определено агресията е насочена към мен и братчето. Обръщам му внимание и не деля децата си независимо че малкия е малък, който за каквото си е заслужил, на този принцип съм.Грижа се и за двамата еднакво, вниманието може към малкото дете да е по голямо в смисъл такъв да не се нарани но не икато внимание и обич, обичам ги и двете си деца.Моля помогнете ми откъде идва тази агресия?

Отговори на Звезда Вечерница

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител09.01.2012, 19:53:44 ч.

Реплика към Антония

Здравейте Антония,

наистина, деликатна е ситуацията, в която Ви поставя дъщеря Ви, но спокойно отстоявайте позицията си! Има голяма вероятност това повръщане да е начин за изнудване и контрол: понякога нашите "ангелчета" са същински "дяволчета". Добре е освен Вас и съпругът Ви да поговори с нея- да и обясни, че не може нещата да стават както и когато тя поиска, изобщо да внесе ред, без да заплашва, но и без да отстъпва.

Хубаво е все пак да се срещнете и със специалист, за да потвърди или отхвърли тази хипотеза- въвлечени в ежедневното обгрижване и контакт с нея- Вие, като родители едва ли ще може да оцените ситуацията безпристрастно.

Относно детската градина- не е добре да отсъства, защото именно това е една от целите и- да притежава вниманието на околните само за себе си, което в детската градина, знаем, няма как да се случи.

В.Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител06.01.2012, 11:58:12 ч.

Реплика към Светлана

Здравейте Светлана,

извинявайте, че се забавих с отговора, но бях в почивка. Писмото Ви, наистина е много подробно и изобилства от находки, които е добре да бъдат проучени и изследвани. Всъщност, до момента не бях попадал на толкова "говорещо" (от симптоматична гледна точка) описание (не приемайте симптома като диагноза, а като маркер, който ни указва за възможни конструкти в несъзнаваното).

Ще си позволя да цитирам някои Ваши думи, които предизвикаха въпроси и асоциации у мен- помислете и Вие върху тях, ако сметнете за нужно.

"За него храненето е едно досадно задължение, а не въпрос на оцеляване".

А защо трябва да е въпрос на оцеляване? Човешкият организъм е една перфектна саморегулираща се система, която има много начини да подсигурява необходимото вътрешно равновесие- т.е. всеки външен опит за интервенция не се приема като помощ, а като натрапване, на което трябва да се отреагира. Не случайно по време на война или в райони с гладуващо население "злоядството" е непознат симптом.

"Все ще открие нещо от което да се погнуси".

Изключително важен симптом. Погнусата прилича на алергиите- става въпрос за нещо външно- и в пряк, и в преносен смисъл. Както, често при алергичните деца се натъкваме на едни свръхамбициозни родители, така и при погнусата имаме нещо, което идва по линия на родителя.

"Обикновено когато е много щастлив или доволен от себе си, борбата с нуждата от храна отпада".

Също, много важно наблюдение. Бих казал, че може би именно около него трябва да се търсят корените на "злоядството".

"...много нетърпелив, чести пристъпи на бунтарство,които трудно успяваме да овладеем".

Да, тези пристъпи, нито трябва Вие да овладявате (това е работа на бащата), нито пък „овладяване” е точната дума- по- скоро бунтарството трябва да бъде разбрано и съответно- назовано (за да стане разбираемо и за самото дете).

„Дори ревнува от баща си”.

Че, от кого друг да ревнува, ако не именно от баща си? Припомнете си едиповият комплекс.

„Смятах,че появата на братчето му ще е проблем,но той опроверга опасенията ми.Много е привързан към него”.

Много често „привързаността” е единственият начин да контролираме ситуацията ;-))). Позволете му да изпитва целия диапазон от чувства към брат си, като му дадете за нещо да се хване: „Може би понякога ти се иска брат ти да не се беше раждал, за да може цялото наше внимание да е насочено към теб, но...” или подобно, за да може синът Ви да разбере, че омразата му нито ще Ви разруши Вас, като родители, нито пък ще позволите да навреди по някакъв начин на брат си.

„Миро е изключително живо дете, непрекъснато е в движение”.

Теорията гласи, че няма случайни избори. Синът Ви е „е изключително живо дете”, но Вие сте го кръстили Миро (мирен, мир)- помислете и върху този въпрос...

В.Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Задай въпрос »

«1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374»

Въпроси към "Детски психолог"
Страница 47 от 74 • Въпроси 738

Задай въпрос

Внимание: За да зададеш въпрос, моля влез в профила си или се регистрирай.