«1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374757677»

770 въпросaЗадай въпрос »

Първите въпроси отгоре

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител23.05.2012, 11:41:59 ч.

Реплика към Мая

Здравейте Мая,

при всяко положение не е добра идея да обяснявате "в прав текст" на сина си "разликата между еротичен секс и порно индустрия", защото първо това е тема, която трябва да бъде дискутирана с момчето от баща му (или друг мъж) и второ, защото това действие твърде вероятно би било възприето като нахлуване в личното му пространство (както факта, че сте го наблюдавала какви сайтове посещава, така и това, че подемате разговор, чиято тематика е интимна, и будеща срам у юношата). Нахлуването в личното пространство в най- добрия случай ще бъде възприето доста агресивно, а в лошия, може да доведе до проблеми в бъдещото му функциониране като мъж. Това не значи да не говорим с младежа, напротив- важно е обаче кой и как ще го направи.

Добре е да му оставите лично пространство, където да се чувства защитен, сигурен и най- вече необезпокояван от никого, защото в тази възраст започва едно много бурно изучаване на собственото тяло, ерогенните зони, на това какво и как му доставя удоволствие или неудоволствие.

Нека съпруга Ви говори с него, ако смятате, че нещата са много тревожни, но по- добрата идея е да го оставите той сам да зададе въпросите, които го вълнуват (и желае да сподели!), а пък Вие самата да потърсите отговор на въпроса защо този интерес или действия на сина Ви, будят такава тревога у Вас.

Ако желаете- заповядайте да поговорим лично.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител23.05.2012, 11:27:12 ч.

Реплика към ивка

Здравейте ивка,

разбира се, че тези често сменящи се настроения, могат да се дължат на бурните физиологични и хормонални промени, които се случват в организма Ви. Може, обаче да се дължат и на друго: отношенията с родителите (възрастните като цяло), които отказват или много трудно приемат факта, че тяхното мило детенце си отива, а на негово място започва да се появява жената. Разбира се, по някога е много трудно да променим родителите (си), но е достатъчно да променим отношението и гледната точка към ситуацията, за да започнат нещата да се случват по един много по- спокоен начин. Разрешаването на задачата се усложнява от факта, че много често освен за възрастните и приятелите , дори за Вас самата е много трудно да се разберете: да разберете какво желаете и какво не желаете, да осмислите усещанията си да им дадете слово...

Ако желаете- заповядайте да поговорим на спокойствие.

Консултацията е напълно безплатна.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител23.05.2012, 11:11:32 ч.

Реплика към Bird

Здравейте Bird,

явно имате доста опит с децата, тъй като наблюдението Ви е задълбочено, а заключенията Ви са основани на логиката. Чудесна работа! Не зная какво бих могъл да добавя към написаното от Вас...може би в частта положително/ отрицателно въздействие, бих препоръчал не толкова да се следи за неговите нужди, колкото да се назове случващото се. Това многократно повторение на действието би могло да бъде и опит да се символизира нещото/ симптома/ тревогата, чрез някакво действие, което идва да запълни едно пространство, където липсва слово, с други думи казано това, което не може да бъде назовано, може да бъде изиграно.

Колкото до невъзможността да се спазват определени ред и правила, то тук е много важно каква е позицията на родителите в семейството.

При всяко положение този симптом е добре да бъде изследван, а не просто да се чака "да отшуми".

Заповядайте в кабинета ми да помислим заедно случващото се- разбира се, подобна консултация би била напълно безплатна за Вас или колегите Ви.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Мая

Мая23.05.2012, 09:03:30 ч.

Здравейте!

Аз съм родител на 12 годишно момче

От 1 седмица го наблюдавам |тайно| и забелязвам че влиза в порно сайтове Незнам как е правилно да реагирам Все си мисля че е още малък за да гледа толкова извратени неща Смятам да разговарям с него и по точно да се опитам да му обясня разликата между еротичен секс и порно индустрия но незнам каква реакция може да последва

Ще се радвам ако получа някакви насоки от Вас Предваритело Ви благодаря

Отговори на Мая

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител22.05.2012, 18:32:03 ч.

Реплика към Penmar

Здравейте Penmar,

въпросът, който задавате изглежда привидно прост, но е изключително сложен и от неговото разрешаване зависят много от изборите на сина Ви в бъдеще.

Една от главните отправни точки в тази ситуация е да мислим въпроса "как детето ми иска да изглежда (да се оглежда) в нашите (на родителите) очи?". Защото, ако той смята, че Вие бихте го харесвали единствено ако е отличник или изобщо такъв, какъвто Вие бихте го харесали, то това със сигурност ще го натоварва и в даден момент натрупаното напрежение ще избие от някъде. С особена сила това важи и за оценките, които Ви показва: ако се старае да показва само отличните, а крие по- слабите, то този хиперболизиран, идеален образ, е факт.

Освен всичко, свръх мотивацията по- скоро би довела до негативен, от колкото до позитивен резултат: типичен пример са състезателите, които се "надъхват" неимоверно преди състезание, но на самото състезание се провалят именно поради това.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител22.05.2012, 18:20:32 ч.

Реплика към cveti786

Здравейте cveti786,

да, не е нужно да караме децата си да харесват този или онзи преподавател (не, че и можем да ги накараме да направят наистина това, де), въпроса е какво се крие зад подобен отказ? Ако е "просто" не-харесване от типа "обичам това, не обичам- онова" по- скоро става дума за нюанс в поведението и като цяло не би трябвало да влияе на общата успеваемост или социализация на детето, ако е нещо- по дълбоко, а не детски каприз е съвсем различно. И в двата случая, обаче нашата задача като родители или педагози е да изследваме причината за подобно поведение и да се опитаме да помогнем на детето да назове с думи този свой отказ или неприязън.

Изследвайте тази нагласа на детето си: ако не е възможно чрез думи, то чрез рисунки или ролева игра, напр. с кукли.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

ивка

ивка18.05.2012, 20:58:54 ч.

Здравейте аз съм на 13 години и напоследък съм много притеснена за всичко плаче ми се без причина и съм много избухлива искам да попитам дали това може да е от пубертетът имам чуството че никой не ме разбира..благодаря

Отговори на ивка

Bird

Bird13.05.2012, 19:12:29 ч.

Реплика към Стоилов

Възпитател съм. Става въпрос за 4 годишно момче. Моето становище е просто :детето има страх от нещо, може да е нещо просто като страх от напикаване, но и нещо по-дълбоко |страх да не се превърне в момиче|през 10 минути той казва че му се пиша, когато е на градина, а и вкъщи си е така- от това което чух, проблема не е от скоро, това е в продължение на месеци. Той ми казва "на мен все ми се пиша", момченцето е слабичко и много умно за възрастта си. Има си свое мнение, че му се ходи до тоалетна и си държи на думите. Положително би повлияло може би следене на неговите нужди|голяма или малка| и ограничаване на посещенията му в тоалетната. Отрицателно ще е постоянното суетене да не се напикае в гащите. В занятията не се въздържа, в смисъл често се разсейва става и разглежда ако нещо му е направило впечтление и вниманието му се привилича за кратко време. Причината поради която задавам този въпрос е да му се помогне и да не се разсейва цялата група с неговите нужди.

Отговори на Bird

Penmar

Penmar13.05.2012, 18:30:08 ч.

Д-р Стоилов, бих искала и аз да се обърна към Вас за съвет. Проблемът е по-скоро в мен, отколкото в детето. Синът ми е ученик в шести клас. Успехът му е много добър, но не отличен и това е проблем по-скоро за мен, отколкото за него. Самата аз бях непрекъснато отличника като малка и сега не мога да приема това, че има предмети, по които не е толкова силен- нещо съвсем нормално и съвсем в реда на нещата, защото човек не може да е перфектен във всичко, но все пак си давам сметка за това по-скоро на теория, отколкото на практика. Постоянно го упреквам как така имат в класа деца, които успяват да постигнат отличен успех, а той е с много добър. Разбирам, че не съм права, но не зная как да го преодолея. Страхувам се да не го комплексирам. Искам да успее, дори повече от нас с баща му. Давам си сметка за погрешния подход и че успехът нищо не значи в днешно време, но всичко е само на теория. Помагам му по някои предмети, но други по-слабо му вървят. Той не се притеснява толкова, колкото аз. Знам, че непременно ще се намери някой да ме упрекне за тази амбициозност, Вие ме посъветвайте как да се справя. Предварително благодаря!

Отговори на Penmar

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител13.05.2012, 17:14:46 ч.

Реплика към Bird

Здравейте Bird,

въпросът Ви е колкото важен, толкова и интересно поставен: дори след второто прочитане на написаното от Вас, не успях да разбера за момченце или за момиченце става дума. А, децата имат пол и това е много важно! "Детенце" е "то"- малко или много неопределено, докато "той" или "тя" носи много повече информация и яснота. Друго, което не успях да разбера е, каква е Вашата позиция по отношение на въпросното дете: Вие роднина ли сте, възпитател ли сте, изобщо каква е причината Вие да задавате този въпрос, а не самите родители?

Моля, опишете по- подробно ситуацията, дайте примери от ежедневието, за да можем всички тук да изградим една по- пълна картина за случващото се и на тази база да градим съответните хипотези.

И последно: какво е Вашето мнение по въпроса: кои смятате, че са причините да се стигне до тук и какво смятате, че би повлияло на тази ситуация- както положително, така и отрицателно?

Ще очаквам Вашите отговори и размисли, за да продължим заедно към разгадаването на този симптом.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Задай въпрос »

«1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374757677»

Въпроси към "Детски психолог"
Страница 47 от 77 • Въпроси 770

Задай въпрос

Внимание: За да зададеш въпрос, моля влез в профила си или се регистрирай.