«123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475»

746 въпросaЗадай въпрос »

Първите въпроси отгоре

Sonya

Sonya 21.04.2012, 16:50:32 ч.

Здравейте д-р Стоилов.Майка съм на момче на 3 години и 8 месеца.Всичко при него започна миналата година февруари месец.Нищо не се беше случило запомнящо се през деня но вечерта беше кошмарна.Бълнува вика крещя затаява дъх за секунди и сутринта нищо непомни или пък ако го събудя на момента.Така вече година с приливи и отливи в търсене къде е проблема но не с профисионална намеса.Септември почна градина.Ние живеем в Испания да уточня защото той сега бълнува главно на испански и заблязвам че повечето ако не изцяло са отрицателни емоции.Става и сяда на дупе и говори или уж се бие или плаче и сутринта си става без проблеми наспат и неизморен.Докато аз съм смазана.Неможем да го оставим сам да спи защото се върти много и с това бълнуване пада от леглото но иначе не го е страх и няма проблеми нито и с угасени крушки и подобни.Всичко е вътре в съня започва към 1.30 до 5 някъде е неспокоен след това заспива по дълбоко ли незнам и негъква.Ако легне през деня неправи така или ако е правил непомня явно не е така изразено.

Ако можете да ме насочите поне къде може да е проблема или да ми дадете съвет как да се опитам първо аз да му помогна и какво да следя и забелязвам.Благодаря ви предварително.

Отговори на Sonya

Карина

Карина17.04.2012, 18:28:56 ч.

Реплика към Стоилов

Именно.Много неща не са редни и за това писах тук,търсейки причината. Аз много добре осъзнавам ,че ситуацията е абсурдна.Зная, че съм майка, не прислужница и т.н.За това ми беше много ценно да прочета мнението на психолог, не просто да ми посочи кое не е редно в поведението... Защото то е очевидно и това е проблемът.Аз не търся отговор кое не е наред,а защо не е наред. Благодаря ви за отзивчивостта и насоките, г-н Стоилов!

Отговори на Карина

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител17.04.2012, 17:20:51 ч.

Реплика към Карина

Здравейте отново Карина,

Пишете: "...Не знам дали трябва още малко да се отдръпна, защото тогава вече ще го изтълкува като липса на заинтересованост...", но както знаете отказа поддържа желанието, така че...

Съпругът Ви е добре, че говори със сина Ви, но има моменти, в които трябва не само да казва, а да действа: като баща, той защитава семейството си, но като съпруг трябва да защити Вас. Съвсем отделен е въпроса какво трябва да направи като законодател ( в семейството. Вашата позиция също е от изключително важно значение: защо позволявате това да се случва изобщо??? Вие не сте нито прислужница на сина си, нито негов любовен обект, нито сте му приятел. Вие сте му МАЙКА. А това е много, много различна позиция, за да Ви държи сметка, още повече пък за това как изглеждате, как се храните и т.н.

Свържете се с мен, за да поговорим- случващото се е меко казано недопустимо.

Както знаете, първата консултация е безплатна.

Поздрави,

В.Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Карина

Карина17.04.2012, 15:06:45 ч.

Реплика към Стоилов

Благодаря Ви, г-н Стоилов! Давате ми много ценна насока! Аз съм мислила върху варианта,че сина ни се бунтува срещу нещо, но дали пък това нещо не е извън дома...Дали не изживява нещо лично и ако е така как да му помогнем като не желае да споделя? Възможно е да се бунтува и срещу нас самите, по-точно срещу мен, но защо не мога да си обясня..

Относно личното пространство-има го, както физическото, така и психичното. Не знам дали трябва още малко да се отдръпна, защото тогава вече ще го изтълкува като липса на заинтересованост. Той въпреки всичко иска и търси вниманието ми, но в един момент за завърта на 180 градуса и започва да се държи по начина, по който Ви описах. И това държание е в по-голямата част от времето, прекарано заедно. Баща му му както казах му говори много, забранявал му е да се държи така, но ефекта е ден до пладне. Когато говорят за това се е стигало и до сълзи,явно изпитва вина или неудобство ,че се е държал така, но след това всичко тръгва по старому. Много бих искала да се срещнем лично и ако имам тази възможност задължително ще Ви пиша. Благодаря Ви още веднъж, мисля,че с отговора на моите въпроси сте полезен и на други хора!

Отговори на Карина

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител17.04.2012, 12:57:25 ч.

Реплика към Карина

Здравейте Карина,

Много странно развитие на една по- скоро типична ситуация, дори и за т.нар. "трудна възраст". Докато четях писмото Ви, на няколко пъти се връщах да прочета дали описвате отношението на съпруга Ви или това, на сина Ви, особено пък: "...подстригала съм се така, че не му харесва,...опитва се и настоява да се изруся, защото иначе съм грозна и не съм "яка"..." Наистина, "интересно" отношение- подобно нещо наблюдавах сега, докато бях за няколко седмици в Гърция, но това до голяма степен се дължи и на културните различия и навици...

По отношение на Вашите въпроси:

- съпругът Ви трябва изрично да забрани подобно отношение към Вас, а не просто "...Той много му говори, че това държание не е нормално, че е лошо да обижда майка си и че с това поведение влияе на настроението на всички у дома. Всеки ден имат такива разговори, защото всеки ден той се държи така..." Би могъл да каже, да речем: "Както не позволявам с теб да се държат лошо и да те обиждат, така няма да позволя и на теб да обиждаш майка си!"

- Трябва да му "позволите" лично пространство, където да се чувства комфортно и необезпокояван от никой: не става дума за физическо такова, а по- скоро за психично, защото "...обичаме се и сме много привързани един към друг...разбирахме се идеално... Имахме много силна връзка помежду си...", често бива тълкувано от юношите като свръх-опека или навлизане в интимните граници.

Разбира се, подобно поведение може да бъде апел към Вас или съпруга Ви за за нещо, бунт към определена система, или просто "разтоварване на напрежението" по пътя на най- малкото съпротивление.Съпругът Ви, трябва освена да Ви защити, да наложи и ясни правила, за чието изпълнение да следи, понеже те ще бъдат атакувани често.

-Въпреки разстоянието: "защото живеем на 600 км. от София", е добре да се видим и да поговорим: с доста пациенти и родители живеещи дори извън страната, поддържаме ежеседмична комуникация чрез Скайп или друга телефонна връзка- личният контакт, макар и опосредстван чрез технологиите си остава единствено работещият вариант за момента. Може да ми пишете на е-mail- а, за да Ви опиша възможните варианти за комуникация.

Поздрави,

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Карина

Карина30.03.2012, 08:20:54 ч.

Здравейте, г-н Стоилов!

Пиша ви във връзка с промяната в поведението на нашият син. Аз съм на 36 г, съпругът ми на 39. Имаме син на 11г, в момента е в 5-ти клас. Семейството ни е стабилно, обичаме се и сме много привързани един към друг. До момента проблеми с поведението на сина ни нямахме. Беше мило и добро дете, пълен отличник,разбирахме се идеално. Имахме много силна връзка помежду си... Но в началото на пети клас той се промени много. Да, бяхме предупредени,че навлиза "в трудна възраст", че е нормално, но просто не знам как да реагирам на болката... Основният проблем е в крайно негативното му отношение към мен. Докато преди година показваше ясно обичта и привързаността си, споделяше, решавахме проблеми заедно...,сега просто е на противоположният полюс. Непрекъснато ми казва, че го дразня, например защото според него се храня с пълна уста, или съм вдишала по-шумно, или не съм оправила в къщи както на него му харесва(а аз определено поддържам къщата в отлична чистота и ред), подстригала съм се така, че не му харесва,...опитва се и настоява да се изруся, защото иначе съм грозна и не съм "яка". Всяко нещо в мен го дразни. Още щом се съберем в една стая и започва да ме критикува , използва много тежки думи, които често ме разплакват (не плача пред него).Като се започне от приготвената вечеря и се стигне до външния ми вид и звука , който издавам при дишане. Толкова ми е мъчно и не знам как да се справя.В училище имаше известен спад в успеха, но се оправиха нещата и сега пак е отличник.

С баща си не се държи така, както с мен. Има респект, бунтува се, но никога не си позволява да го критикува и обижда.Той много му говори, че това държание не е нормално, че е лошо да обижда майка си и че с това поведение влияе на настроението на всички у дома. Всеки ден имат такива разговори, защото всеки ден той се държи така. Още със ставането сутринта и започва да ме критикува, само мен, баща си-не.После с половин уста се извинява, казва, че бил нервен, защото мрази,че отива на училище...труъва и след обед като се съберем-отново обиди и критики. Със съпругът ми ходихме в училището, разговаряхме с класната им, да не би да има проблеми, за които не знаем. Тя каза,че е много доволна от него, учи много и внимава в час, записал се е на кръжок при нея. Единствено в междучасията бил по-палав, но това е нормално за всички момченца. С децата се разбирал и нямал необичайни конфликти...

Защо е този негативизъм към мен тогава...Моля ви г-н Стоилов, дайте мнение от написаното, доколкото Ви е възможно. Кабинета Ви няма как да посетя, защото живеем на 600 км от София.

Благодаря Ви предварително!

Отговори на Карина

ДЕСИСЛАВА

ДЕСИСЛАВА19.02.2012, 13:03:37 ч.

Здравейте г-жо Петкова имам същия проблем с моя 5 годишен син - какво е решението Благодаря Ви

Отговори на ДЕСИСЛАВА

ДЕСИСЛАВА

ДЕСИСЛАВА19.02.2012, 13:00:53 ч.

Реплика към Nani

Здравейте В момента с моя 5 годишен син имам абсолютно същия проблем- какво е решението Благодаря Ви предварително

Отговори на ДЕСИСЛАВА

ДЕСИСЛАВА

ДЕСИСЛАВА19.02.2012, 12:54:37 ч.

Реплика към Nani

Здравейте В момента с моя 5 годишен син имам абсолютно същия проблем- какво е решението Благодаря Ви предварително

Отговори на ДЕСИСЛАВА

Стоилов

СтоиловОторизиран потребител17.02.2012, 19:30:23 ч.

Реплика към Джери

Здравейте Джери,

ситуацията, която описвате е доста типична с оглед на случващото се и на възрастта, в която се намира сина Ви.

Както неведнъж сме дискутирали, обикновено появата на второ дете, предизвиква у голямото ред въпроси и съответно- реакции, породени от страховете му, които често са подклаждани и от липсата на достатъчно думи от страна на родителите. Въпроси като: "Аз не съм ли достатъчен на мама и тате, та искат да си имат и друго дете?" или "Дали пък него не го обичат повече от мен- гушкат го често, а се карат само на мен..." е редно да намерят своите адекватни отговори.

Разбира се, много родители се надяват това да е "криза на възрастта" и детето да "надрастне" само "проблемите си", но подобно отношение едва ли е коректно в случая, тъй като знаем добре, че този симптом ни говори нещо важно, за случващото се в детето ни, което трябва да чуем, а не да се правим, че не съществува.

Заповядайте в кабинета ми да обсъдим ситуацията спокойно и в детайли.

В. Стоилов

0876515134

Отговори на Стоилов

Задай въпрос »

«123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475»

Въпроси към "Детски психолог"
Страница 47 от 75 • Въпроси 746

Задай въпрос

Внимание: За да зададеш въпрос, моля влез в профила си или се регистрирай.